Forening: Drift af Gedser Forsøgsmølle
CVR: 41238992


Aktuel Status 2021 - 2024

Energimuseet lukker for gæster
Effekt af ekstremt vejr
Klargøring til GSRN


Mistet årligt sponsorat lukker Energimuseet for gæster
Forskning, formidling og undervisning af skoleklasser fortsætter


Emnerne "vind, vand og sol", "vedvarende energi" og "vindmøller" er ofte emner, som vælges til rundvisning og undervisning. Foto er fra bogen "Gedser Forsøgsmølle - Stammoder til vor tids vindmøller" 2015, hvor museumsinspektør Jytte Thorndahl har bidraget med en redegørelse for Energimuseets udstillinger om bl.a. Gedser Forsøgsmølle.

Energimuseet - pressemeddelelse 31. august 2023
VI SIGER TAK FOR NU
"Tak for endnu en fantastisk sæson på Energimuseet. Efter en fantastisk og velbesøgt efterårsferie lukker Energimuseet ned for vinteren. Som det ser ud lige nu, åbner museet dog ikke op igen til foråret som vi plejer. Energimuseet har mistet et stort årligt sponsorat fra Energinet, og vi har ikke formåt at rejse pengene andetstedsfra, og derfor kan museet ikke åbne for besøgende i 2024.
Vores store arbejde med at bevare museets samling, forske i energiens historie og den grønne omstilling samt at formidle energi vil fortsætte bag kulisserne, mens vi fortsat arbejder hårdt på at rejse penge til museets drift. Fra i dag af er museet derfor kun åben for undervisning for skoleklasser i et begrænset omfang ved henvendelse til vores Formidlingsafdeling.
Energimuseet åbnede for offentligheden i 1984 og har været på en fantastisk rejse igennem årene. Nu - her 39 år efter - lukker vi for offentligheden.
Vi vil gerne sig tak til alle vores dejlige gæster igennem årene, som har leget, lært og er blevet klogere på energiens verden og den grønne omstilling. Vi har nydt at guide jer, undervise jer og byde jer velkommen både i cafeen, Energihaven og vores mange udstillinger.
Vi håber på, at vi engang kan åbne museet op for jer igen."

1. januar 2024. Citat fra
Energimuseets hjemmeside


I lighed med mange mange andre, reagerede Forening: Drift af Gedser Forsøgsmølle på oplysningen om lukning af Energimuseet
19. september 2023. Under overskriften "Lukningstruet Energimuseet er vigtig samarbejdspartner for fornyet drift af Gedser Forsøgsmølle" sendte foreningen en mail til formanden for Folketingets Kulturudvalg Mogens Jensen og samtlige partiers medlemmer af udvalget. Blandt andet med følgende: "Forhåbentlig er det, der har overgået Energimuseet, ikke en tendens til fremover at afskrive industriel kulturarv. I 2006 blev Gedser Forsøgsmølle optaget i Kulturkanon.
Signifikant for en evt. ny tendens er, at SEAS NVE Elmuseet (nu Andel) skal flytte fra Haslev til mindre lokaler i Holbæk. Tirsdag 12. september 2023 afhentede foreningen Juuls patenterede lavvoltkomfur (1936) i Haslev ("for at sikre, at det ikke går tabt"). Komfuret står, jf. vedhæftet foto, nu i ejendommens ombyggede stald, hvor det allerede har påkaldt sig interesse hos de Alte Stromer Berlin (15. september 2023) og andre turister. Flere genkender komfuret: "Sådan et komfur havde min bedstemor"."


21. september 2023 - modtog foreningen følgende mail fra formanden fra Folketingets Kulturudvalg: "Mange tak for det fremsendte om Energimuseet og Gedser Forsøgsmølle. Det tager jeg med videre. Med venlig hilsen, Mogens Jensen, Næstformand for Socialdemokratiet, Kultur-, medie- og idrætsordfører, Medlem af Finansudvalget, Medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Formand for delegationen til Europarådet."

28. november 2023.
Finansloven redder Energimuseet - indtil videre
"Energimuseet i Tange har efter en bred politisk aftale om finansloven for 2024 fået en tidlig julegave af partierne i finanslovsaften, der tæller alle partier på Christiansborg med undtagelse af Enhedslisten: Et driftstilskud på 5,8 millioner kroner i 2024.
Tilskuddet til det lukningstruede museum, som Dansk El-Forbund (DEF) var med til at grundlægge i 1984 under navnet Elmuseet, og hvor DEF-medlemmerne lige siden har haft gratis adgang, sikrer nu museets overlevelse - indtil videre. Pengene kommer fra en pulje til lokale initiativer, der uddeles for et år ad gangen.
1.januar 2024. Citat fra
def.dk/globale-nyheder




2024 - En af møllerne fra Vindeby (Verdens første havmøllepark) er bevaret og opstillet på Energimuseet. Foto: Energimuseet

Genrejsning af Vindebymøllen
Januar 2024

Citat fra Energimuseets hjemmeside: energimuseet.dk/vindebymoellen

"Siden foråret 2017 har delene til en af verdens første havvindmøller ligget på Energimuseets parkeringsplads, mens der er blevet samlet penge ind til restaurering og genrejsning. Nu er møllen rejst og står smukt sammen med museets andre historisk vigtige vindmøller. Vi kalder den vindmøllebranchens svar på Grauballemanden, for den har en helt særlig plads i vindenergiens historie.
At rejse og fastgøre en 17 meter høj vindmølle (oprindeligt 33 meter høj) med sin fulde vingelængde er ikke en nem sag, og museet skylder en stor tak til Ørsted, Siemens Gamesa, Connected Wind og Norlys for både økonomiske og faglige bidrag.
Vindebymøllen står nu på museets område sammen med museets 2 andre ikoniske møller, Gedsermøllen (alle moderne vindmøllers moder) og Riisagermøllen (en af de første masseproducerede vindmøller) og er med til at fortælle om det danske vindmølleventyr.
Vi er glade og stolte - og senere på året åbner vi en ny, udendørs udstillinger om de historiske vindmøller."






Ekstremt vejr - hyppigere tørke, voldsomme storme og kraftige regnskyl





Rekordhøje nedbørsmængder fra juli 2023 og ind i januar, febraur, marts 2024 - har også sat sit præg på anlægget ved Juuls tårn. Men med en placering på en bakketop 10 meter over havets overflade, slap arealet for de voldsomme oversvømmelser, som hærgede andre landsdele i Danmark 20-21. oktober 2023.


Jordbunden på Lolland-Falster er frugtbart moræneler, og det gør landsdelen meget velegnet til landbrug.






1. marts - 13. juni 2023. Tørken breder sig i Danmark
13. juni 2023. DMI Kommunikation:
"Tørken breder sig i Danmark, og det gennemsnitlige tørkeindeks for landet nåede lørdag 10. juni op på knastørre 10,0 på tørkeskalaen, der går fra 0, hvor jorden er mættet med vand, til 10, hvor jorden er helt udtørret."
Hvor tørkeperioden kulminerede i juni, blev juli starten på rekordhøje nedbørsmængder for den resterende del af 2023.
14. december 2023. DMI Kommunikation:
"Aldrig i DMIs tid med landsdækkende målinger - fra 1874 - har juli været så våd. Og det fortsatte med at høvle ned i efteråret, som blev det ottendevådeste efterår siden 1874."

Som vist, op til flere gange, på foreningens hjemmeside, blev der i september 2023 opsat postere ved hegnet ind til møllearealet. Juli-regnen havde blødt lerjorden op, så det var lettere at grave stolperne dybt ned langs pigtrådshegnet og pakke dem ind i beton. Ydermere blev poster-opsætningen fæstnet til pigtrådhegnets dybtforankrede stålstolper. En konstruktion, der lod vesten- og østenvind passere parallelt med de vejrbestandige postere. Vinden fra syd blev delvist bremset af læhegnets bevoksning. Og vinden fra nord delvist bremset af betontårnet og transformerhuset.
Konstruktionen klarede af samme grund i fin stil stormene 20-21. oktober og 23. november.







Pia gjorde kort process med posterne
22. december 2023.
Da stormen Pia med vindstød af orkanstyrke drejede fra vest til nordvest, var posterne blottede, uden beskyttelse fra Juuls tårn, og lagde sig ned. I faldet blev stolperne, nedsat i beton, trukket op som en prop af en flaske. Lerjorden var så mættet af flere måneders regn, at jorden nærmest var flydende og ude af stand til at fastholde stolperne. Selv pigtrådhegnets stålstolper, der er fæstnet dybt nede, blev trukket skæve og hvor de almindeligvis er umulige at "rokke" kan de med håndkraft i den regnvåde jord skubbes tilbage i opret stilling.





Ekstremt vejr nødvendiggør flytning af postere
27. december 2023
Eftersom ekstremt vejr globalt, og altså også i Danmark, er blevet "normalen" - må den nuværende midlertidige placering af posterne opgives, indtil der på sigt opføres et Juuls Museum, hvor posterne, beskyttet mod vind bagfra, kan opsættes på museets ydervægge.
Afmonteringen af posterne, der hver måler 90x110 cm, fandt først sted onsdag 27. december 2023 eftermiddag, hvor vinden havde lagt sig. Pia havde, som sagt, uden videre modstand trukket stolperne op af den regnvåde lerjord og derfor havde konstruktionens fald mod jorden, som det ses på foto, været med begrænset skader og splintret træ. Med andre ord og heldigvis, havde de vejrbestandige postere ikke lidt overlast og kan derfor genanvendes.





Posters nye midlertidige placering
2. januar 2024 - lykkedes det i tørvejr og i læ for østenvinden at få sat enkelte postere op på gavlen til galleri og museet for Europæiske Vindmøllepionerer. Men sen eftermiddag begyndte det igen at regne og arbejdet med boremaskine blev indstillet. Men som det fremgår af foto er der på gavlen og på muren ved porten god plads til at udvide serien af posters - fra de nuværende seks til otte. Dvs. med ekstra posters forbeholdt præsentation af sponsorer, fonde m.fl.
Som det også fremgår af foto har faskinen foran porten ikke kunnet klare nattens store regnmængder. Der er dog bag porten udlagt tunge brædder og stolper, indpakket i plast, som hindrer vandet i at trænge ind.
I det tidlige forår opstilles borde, stole og bænke, hvor turister og forbipasserende kan sætte sig og nyde udsigten.





Stadig tilknyttet Mother Mill
3. januar 2024
- Det barske vejrlig lokker i øjeblikket primært lystfiskere (på fangst efter havørreder) og jægere (på skudhold af vildgæs) til strandarealerne ved møllen. Den faste kreds af hundeluftere har for længst læst teksterne på posterne, så de vil blot notere sig posternes nye placering. Anderledes bliver det, når feriehusgæsterne i vinterferien og påsken møder op. Forhåbentlig vil de opfatte posterne på gavlen som en invitation til at stoppe op. Juuls tårn er jo synligt og spiller smukt sammen med posternes fotos. Der er sammenhængskraft, trods afstanden.


Forberedelser til GSRN og genstart





26. november 2023 - Transformermåler. Pga. manglende rotor og drift, er transformeren lukket ned.





15. september 2023. - Medlemmer af "Alte Stromer Berlin" studerer den nyere el-måler i transformerhuset. Fotograf: Marlis Krause.




26. november 2023. - Elmåler, placeret udenfor i skab, for bl.a. indendørs belysning i transformerhuset.





27. november 2023. - lampebelysning over det gamle elmålerskab, der heldigvis er bevaret.




27. september 2023.

Efter aftale med Energistyrelsen, afmeldte Marielyst El 27. september 2023 det tidligere GSRN for Wincon, der tidligere var monteret på Juuls tårn i Gedser og var i drift frem til den 4. november 2019, hvor Wincon nacellen blev fjernet.
Uger senere afmonterede Cerius elmåleren, der var forbundet med Wincons tidligere operation (se billedet ovenfor). Ligeledes aftalt med Energistyrelsen, bliver en ny elmåler installeret, når Johannes Juuls prototype er fremstillet og registreret med eget GSRN.






26. november 2023 - Siemens Installationer.





8. august 2022.
Cerius anbefaler 8. august 2022 at udskifte den olielækkende transformer (200 kW) i forbindelse med genstart af Juuls prototype. Virksomheden råder over en fuldt funktionsdygtig transformer, der i størrelse og kapacitet matcher Juuls prototype. Pris inkl. kran: 100.000 DKK.

August 2023.
En elektriker, med speciale i vindteknologi, har booket besøg for hans kolleger i september 2024. I forbindelse med hans inspektion af transformerhuset i august 2023, anbefaler han os at installere en nyere transformer til sikring af stabil drift for Juuls prototype. Dette med henvisning til hyppigere ekstremt vejr.

Det udlagte kattegrus bruges til at opfange oliespild. Heldigvis er lækagen mindre. Transformatoren har været slukket siden 8. august 2022.




27. november 2023. - Foto viser udvendig stige og også dør ind til den indvendige stige.




15. september 2023. - Foto viser indvendig stige med afløb nederst i tårnets bund. Fotograf: Foreningsmedlem Kjeld Rasmussen.




15. september 2023. - Indvendig stige mod toppen af tårnet. Fotograf: Foreningsmedlem Kjeld Rasmussen.




17. september 2021.Fotograf: Silvio Matysik.
wind-turbine-models.com





17. september 2021. Fotograf: Silvio Matysik.
wind-turbine-models.com



Tilbage til Introduktion