Forening: Drift af Gedser Forsøgsmølle
CVR: 41238992


NASAs test-kørsler for
USAs energiprogram



VIDEO: Gedser Forsøgsmølle under NASAs test-kørsler
Takket være Kristian H. Nielsen kan vi præsentere denne unikke video af Gedser Forsøgsmølle i aktion. Kristian H. Nielsen, lektor og leder af Center for Videnskabelige Studier ved Aarhus Universitet, udgav videoen i 2010, da han publicerede en tidsskriftsartikel, der sammenligner den teknologiske udvikling af Gedser Forsøgsmølle og Smith-Putnam-vindmøllen. Du kan anmode om en kopi af hans artikel (click her) på Researchgate.net.



Foto: Energimuseet

Fra 21. til 31. august 1961 deltog Johannes Juul i FN-konferencen om nye energikilder i Rom. Hans foredrag "Design af vindkraftværker i Danmark" blev modtaget med stående bifald af forsamlingen. I 1977-1979, som et resultat af energikrisen i begyndelsen af 1970erne, iværksatte NASA og Department of Energy (DOE) test-kørsler af Gedser Forsøgsmølle for det amerikanske energiprogram.

Presseklip fra "Ny Dag", 26. April, 1977:
"Rejser til USA for at diskutere vindmøller
I næste uge rejser ingeniør Mogens Johannsen fra Sammenslutningen af Danske Elselskaber til USA sammen med projektleder Vagn Rasmussen fra det regionale elselskab SEAS for at diskutere vindmøller. Projektfinansiering af Gedsermøllen er nu sikret. Der er stillet statslige midler til rådighed for 11,2 millioner kroner og 3 millioner kroner fra Elværksforeningen."
Kilde: Gedser Lokalhistoriske Arkiv.



Foto: Lolland-Falster Folketidende, 9. september,1976

Presseklip fra "Ingeniøren", 17. oktober, 1976:
"USA viser stor interesse for Gedsermøllen
Gedsermøllen vakte stor interesse blandt amerikanerne. Det, der er sårligt vigtigt her, er konstruktionens enkelhed og robusthed, men også fordi betontårnet og de tre vinger er meget forskellige fra vindmøller bygget i USA. I USA bygges hovedsageligt stålgittertårne med kun to vinger."

Presseklip fra "Lolland-Falster Folketidende", 9. september, 1976:
"Vingerne er fjernet
Vingerne på Gedsermøllen blev fjernet med en stor kran i løbet af de sidste to dage. Bagefter skal nacellen fjernes for at se, om de defekte dele kan repareres. Hvis det viser sig, at det kan lade sig gøre økonomisk, vil der herefter blive gennemført test for at vise, om og hvordan vindenergien kan bruges"
Kilde: Gedser Lokalhistoriske Arkiv.


Foto: Ny Dag, 24. september 1977

Presseklip fra "Ny Dag", 24. september 1977:
"Nye vinger på Gedsermøllen
Den amerikanske energiforskningsorganisation ERDA har fået til opgave at udføre opgaven og bidrager til udgifterne til reparation af møllen. Billedet viser møllens store nav og gear."
Kilde: Gedser Lokalhistoriske Arkiv.



Foto: Lolland-Falster Folketidende, 11. november, 1977

Presseklip fra "Lolland-Falster Folketidende", 11. november 1977:
"Måleprogram iværksat på møllen
Det er Gedser Testgruppen med repræsentanter fra Atomforskningscentret i Risø, Havteknisk Laboratorium i København og Danmarks Tekniske Universitet, der står for at gennemføre måleprogrammet, mens elselskabet SEAS står for driften af møllen. Generatoren og gearkassen er fastgjort til toppen af møllen. De efterses her af Hans Schmidt fra Sønderjyllands Maskinfabrik. (Fotograf: Anders Knudsen)".
Kilde: Gedser Lokalhistoriske Arkiv.


1977-1979 - DTU beretning vedr. NASA and DOE's testprogram af Gedser Forsøgsmølle for det amerikanske energiprogram.
"Analysis of Data from the Gedser Windturbine - 1977-1979"




Næste visning i website menu:
Kulturkanon, EXPO 2000 ...
Fortsat anerkendelse